Albert Ajnštajn - Životne lekcije

Pratite svoju radoznalost, ona će vas konstantno voditi dalje u nova otkrića. Prisustvo radoznalosti i želja za znanjem izdvajaju vas od proseka. Istražujte teme koje vas interesuju i intrigiraju, tražite odgovore na sva svoja pitanja i iznenadićete se kako svet izgleda posmatran očima radoznalog istraživača.

Sve je u istrajnosti. Istrajnost je karakteristika koja odlikuje ne samo Ajnštajna, već sve uspešne ljude. Istrajnost u svojim težnjama i radu je ono što ih je dovelo do velikih otkrića. 

Da li verujete da svaki problem može imati bar jedno rešenje? Ako istrajemo u želji da neki problem rešimo, sagledamo ga iz svih uglova i pristupimo mu na sve moguće načine, sigurno ćemo pronaći bar jedno rešenje. Stoga ne plašite se prepreka, ukoliko vas odlikuje istrajnost, prevazići ćete svaki problem!

Pravite greške. Istina je da ukoliko ne pokušate i na tom putu ne napravite neku grešku nećete ništa ni postići. To znači da se morate suočiti sa strahovima i zakoračiti u nepoznato. Usudite se da otkrivate, ali se usudite i da pravite greške. To je stav koji razdvaja uspešne i neuspešne. Nikada nećete naučiti da prevaziđete sopstvene strahove ukoliko ne pokušate i ne pogrešite pokušavajući.

Znanje proističe iz iskustva. Šta je prvo što pomislite kada ugledate neku osobu koja odiše znanjem i sposobnošću da obavlja svoj posao? Mislite li da je ta osoba to sve negde naučila, iz knjiga, iz skripti, iz brojnih lekcija i predavanja? Grešite, te osobe poseduju pre svega veliko iskustvo! Iskustvo i već doživljene situacije zaslužne su za to što vam se čini da oni sve obavljaju s lakoćom.

Jednostavnost. Poznata vam je situacija kada vam neko objašnjava jednostavnu činjenicu na “grandiozan” način, koristeći “velike” reči? Nema potrebe komplikovati stvari! Što se više trudimo da nešto učinimo i predstavimo komplikovanim i složenim, to sve manje razumemo samu suštinu. Setite se vaših najboljih profesora. Kako vam oni objašnjavaju lekcije? Jednostavno, koristeći razumljiv vokabular i na način koji je razumljiv svima. Ukoliko su stvari jednostavne, nemojte iz činiti komplikovanima. Oni koji to čine i pokušavaju da budu “pametni” time što će koristiti velike reči, u suštini ni sami ne razumeju šta govore. Jer ukoliko ne znate kako to da objasnite detetu od 6 godina, ni vi sami to ne razumete.

Kreativnost. Inspirišite druge da rade ono što vole. Koristite svoju kreativnost i stvarajte, nikad ne znate kako će vaš rad uticati na druge i možda inspirisati njih da oni stvaraju. Jer kreativnost jeste zarazna, prenesite je dalje!

Da li ćete zapamtiti predavanje i informacije koje vam neko samo prezentuje bez ikakvog žara i duha ili informacije koje vam neko prenosi na inspirativan način, sa istinskom željom da vam ti predoči? Mi nismo prazni sudovi u koje treba sipati znanje, u nama treba zapaliti onu iskru znatiželje da to što čujemo i naučimo i poželimo da primenimo.

Budite otvoreni za nova saznanja. Učenje je životno putovanje. Nije dovoljno jednostavno prikupiti informacije, potrebno je te informacije primeniti. Potrebno je da naučite i razumete kako stvari funkcionišu, a kako ne. ali znajte da učenje nije uniformisan proces i isti za sve, svi mi doživljavamo naša lična putovanja.

http://www.psihologijauspehaplus.com/p/ljudi-koji-nas-inspirisu.html