Poučna priča - Ako ne vidite izlaz i želite da odustane od svega...

Ako ste suočeni sa ozbiljnim problemima pa ne vidite izlaz, ova mudra priča bi mogla da vam promeni perspektivu.
Mlada žena otišla do svoje bake i požalila se kako joj je teško u životu. Nije znala kako dalje i želela je da odustane od svega. Bila je više umorna od borbe. Činilo se kako čim je jedan problem rešen, novi se pojavi.

Poslušavši je, baka ju je odvela u kuhinju. Ispunila je tri lonca s vodom i stavila ih na vatru dok voda nije proključala. U prvi je lonac stavila šargarepu, u drugi jaje, a u treći zrna kafe. Sela je i pustila da lonci kuvaju. Nakon 20 minuta je ugasila vatru. Onda je izvadila šargarepu iz lonca i stavila ju je u tanjir. Nakon toga je izvukla jaje i stavila ga u tanjir. I na kraju je izvukla zrna kafe s vodom u kojoj su se kuvala i stavila ih u treći tanjir.
Baka se okrenula svojoj unuci i upitala je:     
“Reci mi šta vidiš.”
“Vidim šargarepu, jaje i kafu”, odgovorila je.
Baka ju je onda zamolila da dotakne šargarepu. Učinila je to i uvidela kako je vrlo mekana. Onda ju je baka zamolila da uzme jaje i razbije ga. Ispod ljuske se nalazilo tvrdo kuvano jaje. I naposletku je baka zamolila unuku da proba vodu u kojoj su kuvana zrna kafe. Unuka se nasmejala kad je osetila bogatu aromu kafe.
“Šta ovo sve znači, bako?”
Baka joj je objasnila da se svaka od tih namirnica suočila s istom nevoljom – kipućom vodom. Ali, svaka je reagovala drugačije. Šargarepa je bila tvrda i nepopustljiva, ali nakon što je podvrgnuta kipućoj vodi omekšala je i postala slaba.
Jaje je bilo krhko. Njegova tanka ljuska je štitila tekuću unutrašnjost, ali nakon što je podvrgnuta vrućoj vodi, njegova se unutrašnjost stvrdnula. Međutim, zrna kafe su jedinstvena. Nakon što su bili podvrgnuti vrućoj vodi, ona su promenila vodu.
“U kojem se primeru pronalaziš, dete moje?”, upitala je baka svoju unuku.