Planiraj za sutra ali živi danas


Zastani i razgovaraj sa sobom. Najvažnija veza koju je važno da kvalitetno ostvariš je veza sa samim sobom. Dobar odnos sa sopstvenim bićem može ti olakšati i prosvetliti sve moguće životne puteve. Zato, štagod da ti se događa, zastani, umiri se i pitaj…pitaj svoje biće sve što te zanima. Sve ovo o čemu pišem se vežba. Stalnom vežbom postaješ sve bolji i bolji. I ja vežbam. Svaki dan vežbam. Mnogi su autori već pisali o tome kako se približiti sebi i kako oslušnuti svoje biće. Meditacija je jedan od najdivnijih i namoćnijih načina. Meditacijom umirim svoje biće. Postoji takođe nešto što ja nazivam procesom prisutnosti, a poznato je kao sadašnji trenutak. I omiljeno mi tihovanje.
Došla sam do zaključka da najveći problemi dolaze otuda što stalno imamo potrebu da smo negde nazad ili napred. Najmanje smo prisutni sada i ovde. Misli nam stalno lutaju od onoga što je bilo do onoga što će eventualno biti. Zapamti, prošlost i budućnost ne postoje, postoji samo sada. Prošlost i budućnost jedino postoje između dva uva, u našim glavama. Mi ih stvaramo svojim mislima. Mi sve stvaramo svojim mislima. Sve što imamo je sada. Biti prisutan u sadašnjem trenutku je dar. Na njemu se radi, on se vežba i on donosi sve što ti je potrebno. I mogu i ja i razni autori, naučnici, govornici, pametovati do mile volje, suština svega je tako jednostavna. Suština je prihvatiti sadašnji trenutak i živeti u njemu. Koliko sam samo puta čitala o tome, i ništa…Nisam razumela, nisam shvatala značaj sadašnjeg trenutka.
Onog trenutka kada sam počela da posmatram svoje misli, i vraćajući se stalno u sadašnji trenutak počela sam jasnije da primećujem i prepoznajem sve što mi život daje. U sadašnjem trenutku je kreativnost, tu se stvara. Sve što ti je potrebno naći ćeš u svom biću, procesom prisutnosti u sadašnji trenutak. Misleno lutamo napred i nazad, bez potrebe. U redu je imati ciljeve, u redu je planirati, ali nikako biti rob onoga što smo zacrtali. Fleksibilnost je danas u ovom brzom svetu veoma cenjena. Što si fleksibilniji to si prilagodljiviji, što znači da si spreman da se krećeš i stazama koje ti život daje, a nisi ih planirao. Što se ovoga tiče, često sam vrlo tvrdoglavo nastupala u životu, ali neka, i iz toga se mnogo naučilo. Planiraj za sutra, ali živi danas.


Izvor :
Mirjana Stojadinović HYL trener
Autor knjige " Neka je komšijina krava živa i zdrava"