DNK uspeha

U trenucima mira koje posvećujemo razmišljanju, većina nas bi priznala da u našim životima nedostaje nešto, nešto što je ostalo napola završeno, nešto što je zamišljeno ali još uvek neostvareno. To nešto obično ima veze s neskladom između toga ko smo i šta radimo, između toga šta želimo i šta imamo, ili između onoga šta nameravamo i šta ostvarujemo. U odnosu na naše mogućnosti i očekivanja, smatramo da ne postižemo dovoljno. Na ovaj neuspeh nas stalno podseća naša nesposobnost da postavimo i dosledno ostvarimo ciljeve, da odluke sprovedemo u delo i da ispunimo obaveze i održimo obećanja koja smo dali kako sebi tako i drugima.


Život nam danas nudi više puteva do sreće i ispunjenja nego ikada ranije – a ipak, milioni još uvek žive neispunjenim životom. Bez prestanka pokušavamo da otkrijemo tajnu života punog sreće, veselja, spokoja i zadovoljstva. Gomilamo knjige, kasete i znanje – ali ne i mudrost i rezultate. Imamo više diploma, ali nam to ne omogućava da budemo uspešniji nego ranije. Naučili smo kako da opstanemo, ali ne i kako da živimo. Produžili smo životni vek – životu smo dodali godine, ali godinama nismo dodali život.


Kako u ličnom tako i u profesionalnom životu, susrećemo se s najširim spektrom ljudi, ideja, koncepata uspeha i pristupa. Ipak, čak i uz sve to izobilje, nešto nedostaje.

Milioni nas traže to nešto, tu tajnu, taj poseban ključ  
– traže ono što će nam doneti radost ali ta stvar 
ostaje van našeg domašaja. Nažalost, mnogi od nas traže uspeh, sreću i zadovoljstvo na pogrešnim mestima, pa tako postajemo sve više razočarani. Dokazi za to su svuda oko nas.

Gotovo polovina brakova doživi propast.
 Tri od svake četiri zaposlene osobe, nezadovoljne su poslom kojim se bave.
 Dugovi napravljeni korišćenjem kreditnih kartica narasli su na gotovo osam hiljada dolara po korisniku.
Stepen odavanja drogama i alkoholu i dalje ostaje visok.
Na legalizovane igre na sreću, Amerikanci troše više nego na namirnice.

Čini se da svi govorimo: „Kad bih samo mogao da promenim posao, izgubim nekoliko kilograma, zaradim više novca, nabavim nov automobil, izvučem se iz dugova ili dobijem na lotu, sve bi bilo u redu.“ Ali, te stvari i ti događaji nisu izvor sreće. Suviše dugo smo verovali u pogrešne ideje o tome na koji način možemo sebi da obezbedimo život ispunjen srećom i smislom. Posledica toga je da smo razočarani, potišteni i bez iluzija. Čak i kad se nađemo na vrhuncu karijere, bez izuzetka se zapitamo, „Da li je to sve?“ Shvatimo da ono za šta smo radili – kad to konačno ostvarimo – ima mali značaj. Onda se zapitamo: „Šta nije u redu sa mnom? Zbog čega nisam srećan?“

Kad iskreno, sasvim određeno i tačno identifikujete  suštinsku želju, uložićete napor koji je neophodan da biste je ostvarili.
Suštinske želje su one stvari u životu koje na vas deluju stvarno podsticajno. Kad vas podstiče suštinska želja, neće vas zaustaviti ništa od onoga što vam stoji na putu.

Svi imamo urođenu sposobnost da ostvarimo ono što najviše želimo – bez obzira na prepreke na koje nailazimo.
Jednostavan način da identifikujete suštinske želje je da tražite ono što je povezano s jakim emocijama koje dolaze iz samog srca – jer, suštinske želje su uvek povezane s takvim emocijama.

Ukoliko težite ka ostvarivanju suštinskih želja, neće vam smetati ništa od onoga što ćete morati da uradite, jer je nagrada koja vas čeka daleko vrednija od cene koju ćete za nju platiti.

Identifikacija najiskrenijih suštinskih želja zahteva da upoznate sebe – i to na nivou do kojeg možda niste došli nikada ranije.
U svakome od nas postoje neverovatna energija i moć koje samo čekaju da ih naše suštinske želje oslobode – njih nazivam osvajačkom silom."

Dakle, osvajačka sila je vaša urođena sposobnost da delujete efikasno da biste dobili ono čemu težite i to tako što ćete prevazići sve prepreke i savlati otpor na koji ćete naići na putu.
Kad otkrijete svoje suštinske želje i oslobodite osvajačku silu u sebi, na scenu stupa i ostalih deset sila: entuzijazam, sreća, kreativnost, usredsređenost, podsticaj, posvećenost, disciplina, istrajnost, talenat i ostale sposobnosti.
Uspeh dolazi iznutra. Čak i ako su vaše telo i um spremni, voljni i sposobni da nauče i urade sve što je potrebno da biste obavili neki posao, negativna slika koju imate o sebi može da vas spreči u tome.

Da biste pronašli pravu istinu o sebi – ili da biste otkrili kakva ste osoba – morate da kopate duboko, do samog jezgra srca. Prava istina je uvek bolja od onoga što vi smatrate istinom o sebi. Promenite svoju paradigmu o sebi i prihvatite pravu istinu – tako ćete početi da napredujete i ostvarujete ono što želite.

U svim situacijama, vi držite ključ svoje sreće. Samo vi možete da učinite da stvari budu drugačije i bolje. Kojom brzinom će se promene i poboljšanja ostvariti – i u kojoj meri – zavisi samo od vas. Jer, i ta brzina i ta mera su pod direktnom kontrolom vaših suštinskih želja.

Vaša sposobnost da ostvarite uspeh i sreću krije se u vašem srcu. Uspeh koji postignete uvek će biti direktna posledica otkrivanja vaših suštinskih želja. Kad otkrijete svoje suštinske želje i oslobodite osvajačku silu u sebi, postaćete uspešni u svakom svom nastojanju. Bićete sposobni da stvorite i živite život koji je pun sreće i zadovoljstva. I stvarno, istina će vas osloboditi.

Džek M. Zufelt