Profesor je svojim studentima skuvao kafu, a to je bila lekcija koju će pamtiti celog života

Grupa bivših studenata, sada već uspešnih poslovnih ljudi,  okupila se i posetila jednog starog profesora s fakulteta. Razgovor je ubrzo prerastao u pritužbe o umoru, iscrpljenosti, stresu na poslu, u porodici i na svakom životnom koraku.


– Čini mi se da vam treba šoljica dobre kafe – rekao je i povukao se u kuhinju.
Posle nekoliko minuta vratio se u sobu noseći veliki poslužavnik na kome su se nalazile različite šoljice. Neke od njih su izgledale skupoceno, druge sasvim obično, a treće su bile okrnjene i polomljene na pojedinim mestima.
Bilo je tu porcelanskih, plastičnih, staklenih, papirnih, kristalnih, keramičkih šoljica.
Kada su svi njegovi bivši studenti imali šoljicu u ruci, profesor je primetio jednu veoma važnu stvar.

– Lepe i skupocene šolje su odmah planule. Na stolu su ostale, nedirnute, ružne, obične i jeftine šoljice. Za sebe želite samo najbolje, što vam je ujedno i izvor stresa, a ipak izgled šoljice ne doprinosi ukusu – rekao im je.
Studenti su ga pažljivo slušali, a on je nastavio da mudro priča dalje.
– Lepša posuda obično je samo skuplja, a katkad i zamagljuje ono što ispijamo. Svima vam je u stvari bila potrebna dobra kafa, a ne šoljica, a ipak ste posegnuli za najboljom. 

Profesor ih je onda posavetovao da se kada ih vrtlog stresa i nezadovoljstva bude lomio sete da je kafa poput života, a da su posao, novac i položaj u društvu nalik šoljici.

– Šoljica ne definiše, niti menja kvalitet života koji živimo. Ponekad, koncentrišući se samo na šoljicu, propustimo uživanje u kafi. Pijete kafu, a ne šoljicu – rekao je profesor.
Pročitajte još:

Najvažnije lekcije iz škole života