Poučna priča - Meksički ribar

MEKSIČKI RIBAR
Brod se zaustavio uz obalu jednog malog meksičkog sela. Pristigli američki biznismen je rekao jednom meksičkom ribaru da je riba jako kvalitetna i pitao ga koliko mu dugo treba da je ulovi. 
“Ne dugo”, rekao je Meksikanac. 
“Ali zašto onda ne ostaneš duže i uloviš više?!”

Ribar mu je objasnio da mu je to što ulovi sasvim dovoljno da podmiri potrebe svoje porodice.
Amerikanac ga na to upita: 
“Šta onda radiš sa ostatkom svog slobodnog vremena?”

“Puno spavam, malo pecam, igram se sa svojom decom, pričam sa ženom. Naveče idem u selo da vidim prijatelje, popijem par tekila, sviram gitaru i pevam. Vreme mi je ispunjeno.”, odvrati meksički ribar.
Amerikanac mu na to reče: 
“Ja imam diplomu sa Harvarda i mogu ti pomoci… Trebao bi duže pecati svaki dan. Tada bi mogao ribu i prodavati. Sa zarađenim novcem mogao bi kupiti novi čamac. Posle toga bi po istom principu mogao kupiti i drugi čamac, pa treci itd. i imao bi celu flotu ribarskih čamaca. Onda bi mogao umesto da prodaješ nekom ribu, napraviti svoju fabriku da ljudi dolaze od tebe da kupuju. I mogao bi se iz ovog malog sela preseliti u npr. Meskiko siti, Los Anđeles ili čak Njujork. Odande bi mogao voditi svoje poslove.”

“Koliko bi to dugo trajalo?”, upita ga Meksikanac.  
“Oko 20-25 godina”, odgovori Amerikanac.
“I šta posle toga?”, znatiželjno ga upita Meksikanac.
“Posle toga bi postalo jako interesantno. Kada bi tvoj biznis postao vrlo velik, mogao bi početi da prodaješ akcije i praviš milione.”
“Dobro, i šta posle toga?!”
“Pa posle toga bi se mogao povuci u neko malo selo, spavati do kasno, igrati se sa decom, pecati ribu, pričati sa ženom, a naveče piti tekilu, svirati i pevati sa svojim prijateljima. Prosto uživati u ispunjenom vremenu…”
“Pa ja sve to ved, upravo, radim” – odgovori ribar.
Pouka: Svoju bududnost stvarate onim što radite danas, a
ne sutra. (Robert Kiyosaki)