Šta vas sprečava da napredujete

Šta vas sprečava da napredujete


Definišite šta želite da promenite: Šta je moj cilj i šta me trenutno sprečava da ga ostvarim? Kakva osoba želim da postanem? Koja uverenja mi škode?

Bacite sumnju na loša uverenja koja imate: Da li je ovo uverenje zaista istinito? Da li sam oduvek verovao/la u njega? Zašto? Da li je postojao period kada ga nisam imao/la? Zašto?

Razmislite koje vas posledice čekaju ako se ne oslobodite loših uverenja: Kakve ću fizičke posledice trpeti ako se ništa ne promeni? Emotivne? Finansijske? Kako će moj život izgledati ako sve ostane isto? Kako ću se osećati ako se ništa ne promeni?

Definišite ko je osoba koja želite da postanete: U šta bi ta osoba verovala? Kakav stav bi imala? Zatim razmislite o ovim uverenjima i kako bi vama pomogla da promenite život na bolje.

Ojačajte nova uverenja: koje ponašanje, odluke i akcije bi mi pomogle da ojačam dobra uverenja? Koje navike? Koji poznati citati? Da li bih mogao da smislim slogan koji bi dodatno ojačao moje uverenje?

Pronađite motivaciju, samopouzdanje i posvećenost za promenu uverenja: Koliko sam motivisan/a da promenim svoja uverenja? Da li sam siguran da mogu da ih promenim? Jesam li dovoljno posvećen/a?

Vizualizirajte sebe kao osobu promenjenih uverenja, pratite sve aktivnosti i odluke koje donosite. Pored vizualizacije, postoje i brojne druge tehnike koje vam mogu pomoći.

Uvedite jasne promene u svoj sistem vrednosti, razmišljanje i jezik koji koristite: Da li se novo uverenje uklapa u moj sistem vrednosti i da li treba da napravim neke promene? Kako da prilagodim svoje misli? Reči koje izgovaram? (Recimo, možete da govorite sebi nešto poput: „Mogu ja to“ ili „Verujem u sebe“.

Kreirajte naviku korišćenja novih uverenja: Ponavljajte ih; zapišite i čitajte sebi što češće u toku dana.